Naslovna
Objavljene zbirke
Antologije
Izabrane pjesme
Recenzije i kritike

Pjesnici Ani Horvat
Proza

Kontakti

 

Ljepota iskustva

iskustvo
ne služi ničemu
ljepota uvijek nadvlada
svojim razlozima


 

 

Naslovnica:

Podsuknja

 

 

Naslovnica:

Pismopriče

 

 

Naslovnica:

Iz pr(a)ve ruke
Nove autobiografije hrvatskih pisaca, Knjiga:2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roman PODSUKNJA je prvi prozni uradak Ane Horvat.

Ujedno i posljednji roman koji je napisala, kako autorica-pjesnikinja voli napomenuti.

Dijelomično je autobiografskog sadržaja.

U romanu je, razvrstanih unutar dvadesetitri poglavlja, i šezdesetak već objavljenih pjesama Ane Horvat koje su bile nadahnute sličnim susretima, događajima i situacijama opisanim u pojedinom poglavlju. Posebna tematska cjelina PODSUKNJE pod nazivom Akcija Spasimo pse iz šinteraja govori o autoričinim sjećanjima (očajavanjima, ushitima, užasavanjima i rezignacijama) iz i oko šinteraja odakle je kao volonterka udruge za zaštitu životinja više od desetljeća spašavala od smrti napuštene pse. Na tome je tegobnome poslu, koji suosjećajne za patnje životinja gura u svakodnevni sve veći i veći stres, bolje upoznala ljudsku prirodu nego prethodnih pedeset godina života. O psima je Ana Horvat, oduvijek, znala sve najbolje a u šinterajskom je desetljeću samo nadogradila divljenje i poštovanje prema njihovoj mudrosti, strpljenju i odanosti čovjeku, kakav god bio.

 

 

 

 

PISMOPRIČE (Zagreb, 2012. Društvo hrvatskih književnika), njih trideset, su i pisma i priče. Pisma su biljke mesožderke, a priče su u njihove lončiće upali kukci. Ja to tako vidim: pisanje kao probavljanje! A vi si mislite što god hoćete!
Iako to nije istina, zamišljam da su pismopriče pisane olovkom na papiru. Onom, koja se kad je zatupljena šilji šiljilom. Žućkasti papir po kojemu olovka škripucka miriše na spljoštena, mrtva stabla izrezana u obliku četverokuta i uvezana starinskom špagom u bilježnicu s tvrdim, ofucanim kartonskim koricama.

 

 

 

 

 

 

 

 

IZ PR(A)VE RUKE - Drugi svezak, u kojem priređivač vjerno slijedi poredak autobiografija kao i u prvom svesku redajući ih kronološki prema godini rođenja pisaca, sadrži autobiografije hrvatskih pisaca rođenih između 1939. i 1953. godine. Knjiga započinje autobiografijom u stihovima Mate Marasa, a završava autobiografijom Božice Jelušić. Sadrži kazalo imena, pojmova i geografskih mjesta.

Književni povjesničar i sveučilišni profesor Vinko Brešić (1952.) nakon višegodišnjih istraživanja objavio je 1997. zbornik od 157 autobiografija 100 hrvatskih pisaca 19. i 20. stoljeća čime je usustavio jednu specifičnu književnu praksu. Javnost je njegov projekt dočekala kao jedinstveni znanstveni i izdavački pothvat (M. Jurišić) monumentalnih dimenzija (B. Donat), koji uspostavlja korpus hrvatske autobiografije (A. Zlatar) i koji je izazvao buru u našim spisateljskim redovima (B. Džebić) te bio neko vrijeme u vrhu čitanosti.
U međuvremenu autobiografska je literatura i u nas doživjela pravu eksploziju, autobiografsko štivo u žiži je interesa najšire čitateljske publike, istraživača i nakladnika koji u sada već specijaliziranim nizovima objavljuju strane i domaće autore s njihovim životnim pričama. U takvoj situaciji autor se odlučio na novi korak, pa je pozvao hrvatske pisce da za njegov projekt dopišu raniju ili napišu novu autobiografiju. Ohrabren reakcijama pisaca iz svih naraštaja autor je pristigle priloge složio u tri knjige pod jedinstvenim naslovom IZ PR(a)VE RUKE - Nove autobiografije hrvatskih pisaca (nakladnik je ALFA , Zagreb, 2014). Riječ je o stotinjak priloga koji su kronološki složeni i komentirani te popraćeni imenskim kazalom. U prve dvije knjige su prilozi autora rođenih od 1920. do 1951., a na isti način bit će složene autobiografije treće knjige, koja će uskoro izići. Ovime se još jednom obogaćuje nacionalna autobiografska literatura te na jednome mjestu nudi atraktivno, važno i u mnogome provokativno štivo. Ono će sasvim sigurno nadživjeti svoje vrijeme i nalaziti put do publike uvijek željne priča iz prve, po mnogima - prave ruke.

Vinko Brešić: IZ PR(a)VE RUKE, Nove autobiografije hrvatskih pisaca, Knjiga: 2, ALFA, Zagreb, 2014.

 

ZANIMLJIVOSTI 

 

 

 
 
 
 
 



 

 

       
Copyright ; Ana Horvat
 
my facebook page